Millennialverloop voorkomen: 6 tips voor betrokkenheid

Door: Heleen Ernst

Millennialverloop voorkomen: 6 tips voor betrokkenheid

 

Een betrokken collega gaat niet zomaar op zoek naar een andere baan. Hebt u te maken met millennialcollega’s die binnen korte tijd uw organisatie verlaten? Ga dan eens na: hoe zit het met de betrokkenheid en wat kan ik doen om die te vergroten? Doe uw voordeel met mijn 6 tips.

#1. Verdiep u in de millennial

Als u betrokkenheid bij millennials wilt vergroten, moét u zich verdiepen in deze generatie. Goede boeken, gedegen onderzoeken: verzamel kennis. En ga vervolgens in gesprek met de millennial. Zodat u precies weet wat wel en niet voor uw millennialcollega’s geldt. Ik geef u graag tips voor bruikbaar materiaal.

#2. Stap af van opgelegde betrokkenheid

‘De medewerker moet betrokken zijn.’ Deze opgelegde betrokkenheid past niet bij de werkelijkheid. Betrokkenheid is iets van een werkgever en werknemer samen. Geen vanzelfsprekendheid die een werkgever kan eisen. En dat geldt extra voor millennials. Bij hen komt betrokkenheid met voorwaarden. Ga daarom met elkaar in gesprek: wat vinden zij belangrijk en wat kan de organisatie hierin betekenen?

#3. Creëer meer flexibiliteit

Daarmee bedoel ik meer dan in het aantal uren dat iemand kan werken. Denk ook aan flexibiliteit in werklocatie en beloning. Iedereen heeft andere behoeften, geld is niet altijd de beste beloning. En wanneer iemand meer wil verdienen, zit daar vaak iets achter. Stel uzelf flexibel op en kom tegemoet aan de manier van werken die millennials voor ogen hebben. Zo vergroot u hun betrokkenheid.

#4. Neem de werkcultuur onder de loep

Millennials hebben andere behoeften dan die waarin de traditionele werkcultuur voorziet. Hiërarchie, een vast takenpakket en fulltime werken is voor hen niet de norm. Wilt u millennials betrokken maken, dan is werkcultuur een succesfactor.

#5. Ga voor een vernieuwend recruitment- en sollicitatieproces

Een aanpassing in de cultuur begint al bij recruitment- en sollicitatieprocessen. Leg de huidige strategie naast de wensen van millennials en trek uw conclusies. Het gaat niet om ‘hip en leuk’, maar om afstemming op deze tijd en op de doelgroep. Zo schept u een basis voor betrokken collega’s.

#6. Investeer in nieuwe managementskills

Millennials hebben minder op met hiërarchie en stappen niet snel naar een leidinggevende toe. Zomaar twee elementen die niet passen bij de traditionele managementstijl. Die stijl werkte prima, maar niet voor millennials. Tijd om te focussen op ‘management nieuwe stijl’. Met meer aandacht voor de wensen en ambities van millennialcollega’s, zonder de cijfers uit het oog te verliezen.

Wilt u millennialverloop voorkomen?

Wilt u met één van de tips aan de slag? Of wilt u meer inzicht in de betrokkenheid binnen uw organisatie? Neem contact op met een van de experts van Millennialproof. Zij laten u graag zien hoe u uw HR millennialproof maakt.